moasresa

Efter 3 dagar

Så har inte bloggat på två dagar tror jag. Så det har jag gjort under de dagarna jag inte har bloggat kommer nu.
På Onsdagen var det en vanlig dag, hade lektioner som vanligt och så men på kvällsmaten så händer det någonting roligt. Vi brukar ha lite fåglar här som är vid gräset och äter mask. Men på onsdagen kom det en helt annan fågel. En Marabou stock. En Maraboustock lever i centrala Afrika och deras föda består bland annat av as. Fågel är stor!! Den är upp till 150 cm och med vingarna 3,2 meter. Jag hade ingen mobil på mig så jag kunde inte ta en bild men bilden nedanför visar hur den ser ut. 
På Fredagen så var jag vid grinden kl8.00 för att jag skulle åka till ett barnhem nära där jag bor. De är det bra och fungerade barnhem. De har barn från några månader till tre år. Jag fick var med den minsta barnen som var några månader. De var jätte kul jag matade barnen lekte lite med dem. Vi gick runt och komma på barnhemmet, i ett rum var det kanke 10 barn på potträning. De vinkade så fint när vi kollade in i rummet. Några av barnen jag matade hete Nina och Lindfred. Jag kommer verkligen vilja åka tillbacka ditt. Man får inte ta kort inne på barnhemmet så har inge bilder där i från. Nydligen så ändrade presideten i Kenya, Uhuru Kenyatta att adoption får bara ske inrikes. De var en händelse att ett par från sverige hade ett adopterat ett barn från Kenya. Men man måste vara kvar i landet i 9 månader, tror jag att de var, innan men får åka hem igen. Men nu när Kenyatta ändrade lagen så tog dem tillbacka barnet. Jag är inte så insatt in händelsen men jag tror jag hitta en länk om de här --> http://www.standardmedia.co.ke/article/2000172992/court-orders-adopted-kenyan-children-taken-away-from-foreign-couples  

kHär länkar jag barnhemmets hemsida. --> http://www.newlifehometrust.org/

Nu kommer vi till idag Lördag. Vi tag så gickvi till ett ställe som heter Toy market. Det är en marknad men allt möjligt men skulle säga mest kläder. Jag köpte en väska för 500 KES som jag brukar tänkte ta bort en nolla. Kollade på google 500 KES det ska vara 40.729 kr. Nöjd med mitt köp behövde en liten väska. 

Just nu kom jag hem från en kvällsmaten på YAYA. Åt nån svamp, pasta gott var de. 


 

JAMBO

I dag hade jag min första Swahili lektion. Men jag läser Kiswahili det är en slags swahili. Min lärare heter Lazarus. Han är otrolig snäll och rolig. Han är en väldig lätt person och jag har fått ett jätte bra första intyck. Jag ser verkligen fram till Kiswahili lektionerna. Han undervisar på engelska så det blir lite som en engelska lektion samtidigt. Jag kunde Jambo innan lektionen men det betyder hej. Vi fick lärar oss utalet på alfabetet som var lika på engelska. Sedan några lätta ord. I kenya är man väldigt bra på engelska, det är bara deras uttal man inte är van vid. Kenya var en brittisk koloni sen 1920-1963. De pratar mycket engelska med varandra och engelska växer mer och mer i Kenya. Men det spelar stor roll var på befinner dig i landet. 

dada- syster
sisikii-jag hör dig inte
mathe- mamma 
asante- tack

I början av klassen skulle man säga alla namn så han lärade sig dem. Då berättade han att Moa var ett Kenyanskt namn och betyde sockerplanta. Vem skulle vilka heta socker planta haha. 

Annars har det inte hänt så mycket här. Idag gick jag till en matbutik som alla går till och köper. NAKUMATT. Jag köpte ett block och chips och nudlar, gott gott. Jag har försökt att fick till mitt rum lite. Ska till Toy market i helgen så kommer nog köpa någonting där förhoppningsvis.   


En vecka

Då har jag varit här en vecka. Det känns på ett sätt att jag har varit här länge men ändå jätte kort. Man har fått lite rutiner och vet vart de mesta ligger. Nu börjar lektionerna lite mer på riktigt. 
Just nu har jag håltimma på två timmar. Jag sitter och pluggar lite menas andra sitter vid poolen. Börjar min lektion snart, Geografi. 

City tour

Idag så vaknade jag kl 10 för att äta brunch. Der var de vanliga och pannkakor, korv och lite annat gott. Kl 11 åka jag på 
City tour. Vi åkte till Toy market, men åkte bara förbi. Vi åkte till centrum av Nairobi, det var en jätte fin stor park. Min nya bostad haha. Vi åkte runt i Nairobi och såg massa bland annat första presidentens begravning och Westgate. Det var där, Westgage det var atacken som var mellan 21-24 september 2013. Det var ett femtontal al-Shabaab-anhängare belägrade då gallerian och tog flera personer som gisslan. Kenyanska myndigheter uppgav att 62 personer dödades i dådet och 58 personer vårdas på sjukhus. 
När vi var på parken så fick jag vätskebrist så jag var nära på att svimma. Men att är bra med mig fick vatten. 
Jag kom hem runt 2 tiden. Det var varmt och skönt så jag la med och sola och bada efter så spelade jag lite tennis. 
sååå god kvällsmat i dag. Det var potatisgratäng och kyckling kluppa och till efter rätt var det annanas med kanel på som hade varit i ungen och till de var det nån typ av vanligsås. Det var gott gott!!!!


Hej Hej

så ska berätta lite om igår. Fredag  hade inga lektioner alls jätte skönt!! Sedan åkte vi till köpcentret-Junction och tog en fika med tre andra tjejer. Det var jätte mysigt och gott. Jag tog en mango smoothie och en croissant för 500 kenyanska shilling. 500 kenyanska shilling är 40 kr. Hemma hade det aldrig kostat så billigt. 

Idag Lördag hade jag en aktivitetsdag som räknas som en skolan (nice)!!! Det var alla från internatet, alla yngre barnen från lågstadiet och deras föräldrar. Vi vara i 20 olika lag på olika stationer. Jag tror vårt lag kom sist... Vi gjorde typ stress kubb, kasta stövel, stapla böker och sånt. Kul även om man kom sist. 

Senare på dagen så vart det fint väder så jag bada i poolen och fick lite färg. Vi hade bokat bord på en resturang som vi skulle äta på klockan halv 7. Det var jätte gott jag tog pasta med räkor asså jätte jätte gott. En bra mysig kväll!!!

Pengarna för fikatMin pasta och ice te

Dag 4

Så i dag hade jag nårga lektioner. Började med Matte, fick göra några tal kändes väl helt okej. Sedan skulle jag ha Swahili men min lärare var inte närvarande. Sedan var det lunch, ris med fisk. Sen hade jag Samhäll på var jätte spänannde. Min lärare sa att det är 6 % av landets befolkning är medelklass. Runt fyra tiden gick vi till en marknad- masai som var på ett parkering hus. Det var jätte mycket folk och säljarena ville inte släppa taget om en. På marknaden så var det jätte mycket paparazzi för Ne-Yo var där. Han är en amerikansk pop- och R&B sångare. Han var här för att spela in en ny låt. 
efter kvällsmaten så spelade jag och en tjej FIFA, jag vann men det var bara för Hanna gjorde ett själv mål haha. Sen kollade vi på en film, The note book. 
 Första skoldagen

 

Så i dag var det första skoldagen. Först så träffade vi våra klasser. Våran mentor berättade hur våran vecka skulle se ut och sen gjort vi olika namn lekar. Sedan gjorde vi namn lekar med alla gymnasie elever, vi är typ 85 person på gymnasiet. Jag var as dåligt på namnen men det var en tjej som kunde alla namn förutom 5st. En av dem var jag haha. Sedan hade vi lunch, det var gulaschsoppa med bröd. Sedan hade vi olika stationer som vi gick till med olika lärare som pressenterade sig och så. Efter de hade vi det ganska lungt och vi satt och chillande oss min granne Ellen. Sedan så pratade jag och mamma, pappa och Martin på facebook som en videochat. Det var jätte kul att se dem och prata lite. 

Just nu sitter jag och Johanna hos min andra granne Hanna. Vi har det riktigt mysigt!!! 

Jag hade bara bilder på dagenskvällsfika som är varje dag. Jag tog en screenshot på mamma när vi pratade, snygga mamma!
På bilden nr 2 är muggen jag gjorde... jätte fin eller hur? hahaa

Framme!

Nu är jag framme, eller jag kom igår morgon. Det tog typ 40 min till skolan från flygplatsen men det spelar verkligen stor roll om det är mycket trafik eller inte. När jag kom fram till skolan var den ca kl 10 då fick man äta brunch. Sen så packade jag upp lite lätt. Vi gick omkring lite komma hur alla bodde och så. Sedan gick vi till ett köpcenter-Junction. Vi fixade sim kort till våra telefoner. På kvällen så pysslade vi fixade vi namn skylt till våra rum men jag tappad bort mitt så fick göra en ny. vi fick egna muggar så vi fick måla den, min blev jätte ful.... kan göra kort på den senare så får ni se. Vi åt mat nån tid, det var spagetti med köttfärssås. kl 21 fick vi kvälls fika. Jag var jätte trött hade sovit typ en timme på planet så jag gick och la mig typ efter fika pratade med några en liten stund bara. 

Idag så vaknade jag kl 9.30 jag åt brunch och sedan gick jag jag och några tillbaka köpcentret-Junction. Jag och en köpte en matta och sedan satt jag och en tjej från samma korridor o fika på ett cafe. Gick tillbaka till skolan spelade lite biljard. Tog en dusch, hur skönt som helt!! Nu sitter jag i en tjejs rum med några tjejer och pratar lite. 
Lite bilder inte jätte bra, det komne bilder på skolan senare. 

vi ficLite stökigt och har inte riktigt gjort det hemma trevligt.

Istanbul

Nu har jag kommit fram men jag skriver ett inlägg om istanbul och senare om hur det är här. 

Mitt plan skulle åka 17.25, men det gick 18.45 istället. Det spelade inte så stor roll för då behövde jag inte vänta lika länge i Istanbuls flygplats. Jag var ganska hungrig på planet, maten var bra, helt okej och kaffe på det gjorde typ min dag. Han som skulle ge mig maten och drickan pratade så tyst så jag hörde inte alls vad han sa haha. Men jag kunde gissa vad han sa, Vilken maträtt vill du ha och så. hade blivit stelt om han hade frågat om nåt annat men egentligen vad annars skulle han fråga?

I början av resan så frös jag men sen då blev det sååå varm på planet att jag inte visste vad jag skulle ta vägen.
Lite bilder inte så fina men men.


Sista kvällen

Idag var det sista hela dagen i Sverige. Jag tyckte att vi skulle gå ut och äta med familjen så vi gick till Bellman. Saknade två familjemedlemmar Malin och Marcus. 
Det var jätte trevligt på restaurangen, vi hade klätt upp oss och cyklade ner på stan vid halv sju tiden. Sedan vid efterätten så kom moster Helena och Peter. Var jätte kul att träffa dem innan jag åker. TACK så mycket för kuvertet med shilling, jag uppskattar det verkligen!!! 

Imorgon ska jag åka till min lille bror Martins fotbollsmatch på förmiddagen och heja på honom. Jag kom på att jag inte har några hörlurar så jag måste köpa det (lite stress). Men sedan är väl bara att packa det sista. Bilen hemifrån mig går senast halv 3. I bilen kommer det att var min mamma, pappa, Martin och kusinen Linn. Så vi tar farväl på Arlanda. 

Nu är det verkligen bara att räkna timmarna tills jag är på mitt nya hem. Blir bara mer och mer taggad!
Här är lite bilder från ikväll.

 

                                                                       Peter och Helena 

3 DAGAR KVAR!!

Då blir det mitt första blogg inlägg. Hej hej på er alla haha. Som sagt är det bara tre dagar kvar tills jag åker på min dröm resa. Jag är väldigt nervös men samtidigt jätte exalterad!! De senaste dagarna har jag bl.a. packat, fixat visum och tagit några sprutor. De sprutor jag har tagit är för Gula febern, Tuberkulos, Hepatit A/B, Kolera och tyfoid, sedan fick jag ta tabletter för annat. 

När jag väl anländer i Kenya så kommer jag bo på ett internat i skolan. Jag kommer åka på olika aktiviteter som ni kommer att få se. På söndag kväll åker mitt plan från Arlanda och mellan landar i Istanbul, där jag är i 3 timmar. Sedan åker jag till mitt blivande hem Nairobi. Totalt tar resan 15 timmar. 

 

Hoppas vi ses snart igen! 

Upp