moasresa

Laga mat i slummen

Hej Hej! Idag åkte jag till slummen med 3 tjejer. Hanna, Hanna och Emelie. Vi åkte till slummen för att laga mat hos en kvinna som heter Veronica. Det var två kvinnor som mötte upp oss. När vi kom hem till henne var det tre kvinnor som vi laga maten med. Vi var där vi sju timmar, vi hade det så trevligt att vi inte ville gå. En rolig sak är ett en av hanna fick skala 4 moröter och skulle riva den. Det tog henne typ en timme för henne. HAHAH. Vi hade det jätte roligt med kvinnorna vi hade precis träffas. Vi skrattade både med varandra men också ut varandra (Hannas moröter) hehe. När vi sätt och åt så pratade vi så mycket om dears kultur men också våran. Det är väldigt intressanta skillnader. Många skillnader är hemska. Som att de berättade som det är väldigt sällan man gifter sig för kärlek. Och att alla kvinnor väntar på den dagen sin man kommer och är jätte full. Hon berättade då kanske man måste sova med barnen på gatan eller hitta en snäll vän. Alkholen är ett stor problem i Kenya. 


Jag håll nästan på att glömma. En ny sak för mig var att idag på denna måltid så åt vi med händerna. Det är ganska svårt. Med man har ugali det vita på bilden, man gröper
 ut lite så det blir lite rum för mat och typ lägger maten där.

 

 

 

Skolfoto

Efter Jag kom en från Maasi mara har jag inte gjort någoting speciellt. Jag har mest pluggat och tagit det lungt. Idag ska jag vara hemma och baka så vi gick till mataffären  och köpte ingredienser. Men i morgon ska jag ut och ät. Som jag gör ganska ofta har jag märkt. Men på Söndag blir det antingen att laga mat hos en kvinna som heter Veronica eller att gå på en gudstjänst. 

Förra veckan hade vi skolfoto. Här har ni bilderna från min klass, samklasserna är uppdelade i två. Sedan en bild från hela skolan. 


Maasi Mara

Nu har vi kommit hem från en weekend på Maasai Mara. Det började med att kl6 på lördagsmorgonen skulle man lämna packningen vid bussarna för avgång. Resan dit tog 6 timmar och när vi väl kom fram så åkte vi ut på våran första safari.
Vi fick se massa gaseller, giraffer, gnuer, bufflar, elefanter och ett fåtal lejon under safarisarna. På söndagen vaknade vi 5.30 av att morgonsafaribussarna skulle åka ut igen. Det var ett mycket trött gäng som hoppade på bussen (hälften sov halva safarin). Vid lunch sen fick vi gå runt i en Masai by och se lite traditiona danser och de visade olika växter de använde. Och så fick vi gå in i eras hem och fråga frågor.  Senare komma vi till campen och åka ut på ännu en safari. Måndagen var densamma. Vi vaknade upp 5.30 för att hoppa på bussarna för att åka iväg på morgonsafari. Under de första safarit så fasnade min buss i leran. Vi har fast i drigt en timme. Chaufförna gick ut och försökte ta loss oss när det låg en lejon honna ganska nära. En annan roligt sak, jag gick tillbaka till the camp med en maasi vi pratade lite sedan skulle han gissa hur gammal jag var. Han trodde jag var 28 år... Sedan när jag sa att jag är 17år ( och jag fyller 17 snart) Då frågade han om jag var gift. 

När vi åkt hem till Nairobi såtog det 8 timmar. Våran buss blev överhättad så vi stannade av två gånger och fick skyla av motorn. 
Här kommer massa bilder, det ganska kommer en video senare. 

Under de hära dagarna så har min fina pappa fyllt år. Så ett stor GRATTIS till honom. <3  

Denna Fredag

I dag fyllde Bryn 18år. Personer gick och väckte henne med sång. Sedan var det en valing dag eller vi hade skolfoto i dag  men det gick jätte fort. Vi tog ett kort med alla elever och personal på skolan, det blev mycket folk. Senare mot kvälls tiden så hade vi backat, fixat balonger, beställt mat. Förutom jag. Jag åt snabb nudlar som var utsökta!!
Hon kom in med ögonbindel och så står många personer och skriker "GRATTIS"!! Det var jätte kul och mysig kväll.


Måste lägga mig nu ska sätta klockan på 05.40. Jag ska åka till Maasi mara imorgon bitti. Jag får göra ett inlägg om den resan när jag kommer hem. Middags tid på måndag.

 

En månad

Jag åkte från Sverige den 16 augusti och i dag är det den 16 september. Tiden har gått fort. Har aldrig varit borta från min familj så här länge. Att inte träffa dem hemma varje dag kändes jätte konstigt, men sakta blir man mer vant. Man har fått sina rutiner och nu är man mer eller mindre van att bo här. Att man inte alltid har internet, att toan inte fungerar eller att det är stöm av brot är inget som man reagerar på längre.

jag är ledsen att jag inte bloggar så ofta men blogg världen är ny för mig och tycker att jag inte har tid att blogga varje dag. 

Förra helgen gjorde jag ganska mycket, jag var på giraff center som ni vet och samma dag så åkte de som ville till Down town Nairobi för att kolla på en theater. Theatern handlade om en man som kidnappde en ung kvinna. Den var dyster men också komist. Innan theater började var det två killar som sjung och spelade instrument. Det var trevligt. Jag försökte ladda upp en video på dem men det gick inte. 

Dagen efter var jag på Toi- market. Jag är med i fotbolls laget i skolan så jag gick till Toi för att köpa ett par fotbolls skor. Jag hitta ett par fina, jag hade skorna i måndags fick två stor skavsår... Sedan efter jag köpt skorna träffade vi en kille som säljer ralf lauren tröjor. Det roliga är att han kan ganska många ord på svenska. Jag köpte en tröja för 1000 kes som motsvarar nästa 100 sek.

 

GIRAFF CENTER

Idag så hade vi en jätte kul idé. Jag, Hanna, Emelie och Johanna åkte till giraff center. Vi beställde en taxi 11, det tog en halvtimme dit och hem tog det 1 timme.. Det var roligt att se giraffer. Hanna gjorde en jätte fin video som ni får se lite av vad vi gjorde på giraff centret.  

Helg

Hej, det var ett tag sen jag blogga. Tycker inte så mycket här hänt. Jag skrev ett inlägg i går man jag hann aldrig publicera det. Så jag skriver nu :)
Jag kan börja med torsdagen, då gick jag och några tjer till masi-market  som är varje torsdag på juntion. Det är köpcentrumet man går till typ hela tiden. På marknaden köpte jag ett armband och två korgar. Jag tycker korgarna är super fina och jag tror jag ska köpa mer. Efter marknaden så gick vi och åt hamburgare. JAg tog Beacon, ost och avokado burgare. Jätte gott.  

I fredag gick vi ut och åt på ett italiensk resturang, då tog jag risotto. Men Jag fick jätte ont i magen under vi satt och åt såjag och Kristin åkte hem och kollade på High school musical. Sedan när vårt sällskap kom hem. Mådde det också dåligt. Så det blev en tidig kväll. Mår super nu!! :)))  Hells gate

I lördags åkte jag till hells gate en av Kenyas national park. Vi åkte från skolan kl 9.30. Det tog ca två timmar, men vi vart stopade av poliser/militärer vet inte riktigt varför men. Man skulle campa med sin klass. Jag tycket vi fick ett bra ställe, jag delade tält med två fina tjejer med namn Amanda och Stina. När vi kom från så åt vi lunch det var kyckling klubbpr och bröd inte speciel. Efter lunchen så fixade vi upp tälten. Sedan gick vi ut i parken vi gick runt i två timmar och kollade på massa olika fina djur. Några och såg var zebra, pumba, babianer, gaseller, giraff, hyena, nån fågel och lite andra djur som jag inte vet vad de heter. Fick några bilder. 

Vi började med maten när vi kom hem, det var wokmat det var jätte jätte gott. Det var jätte mörkt så det var lite svårt att diska tallriken men det gick väl haha. Sedan var det efter rätt som var annanas med socker och kanel på lägerelden. Vet det om jag tycker det är så gott menndet funkar. Under efterätten så hörde vi hyenor. Sedan gick en ledare och skulle göra någonting så säger han tyst de är här. Så går vi och tittar så ser vi massa ögon lyssa från 20m avstånd. Det var ganska coolt. 

På morgonen där efter, Idag så gick vi upp 6.00 för att kolla på soluppgången. Vi väntade i typ en timme innan den kom upp men det var fint och roligt. Vi åt jätte god  frukost, jag åt macka med stekt ägg på och varmt te. Sedan packade vi in allting diskade, kollade så allting var fint innan vi åkte. Innan vi åkte hem så åkte vi till ett spa där man badade i en pool fylld med vatten från varma källor, jordens inre, och det bestod av vatten och svavel. Jag kan säga att det luktade inte gott alls. Jag tyckte att hem resan gick fort men det var nog för att jag sovtyt hela resa. Jag var jätte trött för jag vaknade hela tiden för jag hörde djur hela tiden och så hade jag en yoga matta att sova på... Inte jätte skönt... 
Här kommer massa bilder hehe
 

Kenya

Idag tänkte jag berätta lite om kenya och lite skillnader mellan Kenya och Sverige som jag tycker.

Skillnader:
Elen-            Det blir strömavbråt lite här och där.
Trottoarer-   Det finns inte några riktiga trottoarer, man går bara på sidan av vägen.
Bränner-       De äldar upp alla soper till och med plasten. 
Maten-          Vi äter mycket ris och krytor men också mycket potatis man blir helt lyrisk när det är pasta på internatet. 
Damm-         Det är jätte mycket dam över allt. 
Trafiken-      Det är jätte mycket trafik här, man vill inte gå över gatan precis. Största dödsligheten är trafiken i Kenya.
Vatten-         Man kan inte dricka vattnet.
Myggnät-      Jag sover med myggnät på kvällarna.
kvällarna-     Det blir jätte mörkt på kvällarna här.
billigt-          Det mesta är väligt biligt här.
Pengar-        Deras största sedel är 100 sek.
korrupt-       Det är korrupt här men jag själv har inte märkt någontig av det än.

Kenya-
Kenyas befolkning ligger på 47 miljoner 2015.
I Kenya så är de flesta kristna 83 % och de andra är muslimer 11 %. 
Som sagt är Kenya ett korrupt land, 1/3 av BNP går till fel ficka. 30:e mest korrupta landet.
I Kenya finns det 42 olika stammar. Det största stammen heter Kikoyo.
1895 blir Kenya en brittisk koloni.
1963 blir Kenya självständigt.
Det är mycket indier här för att de kom år 1895 för att bygga en järnväg för britterna och indiderna stannade. 
Sverige ger biständ till till Kenya från 1968.
Kenya har en "korrupt demokrati" men var en diktatur mellan 1982-1991. I 9 år. 

Upp