moasresa

Internationella kvinnodagen

Idag är det Internationella kvinnodagen. Den instiftades för mer än 100 år sedan. Syftet var att lägga fokus på ojämställdheten som rådde i samhället och hur kvinnor tog skada av det. 

Män tjänar mer än kvinnor. Det är ett känt faktum, både inom samma och olika yrken. Lönerna för yrken som i större utsträckning utförs av kvinnor är oftast lägre, trots att de kräver både utbildning och hårt arbete. Enligt SCB tjänar kvinnor 83 procent av männens lön. Dessutom utför kvinnor i vissa kulturer obetalt arbete i hemmen.

Men internationella kvinnodagen handlar inte bara om lönerna. Det handlar om att lyfta fram kvinnor i olika länder som är förtryckta. Sverige är ett av det mest jämställda länder i världen men ändå finns det mycket att förbättra.

Det är många som tror att Sverige är ett jämställt land och men det finns brister, det kanske inte många tänker på.

I Kenya känner inte befolkningen till internationella kvinnodagen. Jag har frågat några, bland annat min Kiswahili lärare som inte visste om att dagen fanns. Men han tillade att det är ledsamt. Han säger att det är så många kvinnor i Kenya som blir förtryckta.

Internationella kvinnodagen har en fin bakgrund i sig men uppmärksammas och firas bara i de länder där kvinnor redan är medvetna om sina rättigheter. De kvinnor som behöver denna dag mest är de kvinnor som inte vet om att den finns.

 


Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas