moasresa

Orättvisa

Världen är inte rättvis. Världen har så stora kontraster, dem som bor i Sverige lever med ett överkonsumtions samhälle. Andra delar av världen har det svårt att ens få mat över dagen. För den bra välfärden vi har i Sverige skulle man kunna leva på enbart bidrag. Ett land som Kenya har inte samma välfärd och inte samma möjligheter. Det är klart att det är en bra sak att man har en så pass bra välfärd i Sverige att vi kan ta hand om den som behöver statens hjälp. Men detta system kan utnyttjas, medan vissa får in pengar genom att sitta hemma och inte gör någonting och vissa får dem pengarna, pluggar och sedan använder dem på rätt sätt är orättvis. Det är särskilt orättvist när folk utnyttjar dem pengarna under tiden som vissa verkligen behöver varje öre för att överleva. 

För svenska barn är det gratis att gå i skolan. Trots det är många som klagar när dem är i skolan, för dem vill hellre vara hemma och spela tv-spel. För de flesta kenyanska barn jag har träffat är de mycket engagerade i skolan. De har stora drömmar vilket är underbart, men många av dem kommer inte nå sina drömmar. Inte för att dem inte har den kunskapen som krävs eller viljan för att nå sina drömmar, utan av ekonomiska skäl. Det är många familjer i landet som inte ha råd med skolan, det är på den nivån att barn som går i kenyanska skolor går i skolan även om dem är sjuka bara för att dem inte har råd att missa en skoldag. 

Med en dröm tror jag att man kan komma långt. Man har någonting man strävar efter, det är någonting man vill uppnå. Men det kan nog vara besvärligt att inte kunna nå det man vill gå grund av ekonomiska skäl. Att man måste till hemmet och jobba istället för att gå i skolan. Det är inte jobbet man vill och man får inte tillräckligt med pengar.

Jag pratade med en flicka som heter Ruby. Hon vill blir en doktor. Ruby vill bli en doktor för att kunna hjälpa personer som behöver hjälp. Jag frågar även om hon tycker att inkomsten är viktigt  för henne framtida arbete. Hon svara utan att tveka ja. Hon berättade att hon vill att sina barn ska växa upp med bra förhållanden och inte behöver tänka på brist på mat eller att inte kunna gå i skolan. Detta säger en 12 åring flicka i Kisumu, Kenya som bor tillsammans min sin mormor för att henne föräldrar dog tidigt av HIV/ Adis.  

Personligen tycker att alla ska uppskata vad man har. För att vi ska inte ta det för givet. Det är bara en slump var man är född. Man ska ta den möjligheten som vi får och använda den. Vart man än bor kan man få ha svårigheter men ibland kan vi tänka på dem som har det svårare än sig själv och uppskata vad vi har. 

Detta är Ruby.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas