moasresa

Kategori: Allmänt

Februari

Idag är det skulle det vara första februari men mitt internet ville inte medarbeta med mig så inlägget fick komma upp nu. Tiden gå så fort. Jag hänger knapp med.

På torsdag ska jag till Mount Kenya. Då kommer jag kara borta i fem dagar. Tar lång tid att komma upp till toppen men det är värt det. Ganska taggad.

Helg har varit underbar. Det har både varit ligga i sängen och tagit det jätte lugnt. Men också fixat sig och gå ut och ätit god mat. I fredags så gick jag, Emelie, Hanna, Kristin och Oskar ut och åt god mat. Det var ett nytt ställe som var faktiskt väldigt bra. Jag tog någon pastarätt.

På lördag så hade vi en hemma kväll. På kvällen så beställde vi hem smoothies och spelade sällskapsspel. Jag och Kristin var i lag. Vi kom sist men det var ändå jätte kul. 

Söndagen åt jag en låg brunch och sedan en storstädning i rummet. Senare in mot kvälls mat så bestämde jag, Emelie och Oskar för att ät ute. Vi alla var sugna på sushi så vi gick till ett bra ställe som heter Sushi zoo. Jag var jätte nöjd med maten och även sällskapet. 

 

Mount Longonot

Hej igen! I helgen så väckte klockan mig 6.00 för att vi skulle sitta i bussarna 6.45 för att åka två timmar till Mount Longonot. Jag var jätte trött för jag och några hade varit uppe och pratat om världens stora problem så kom till mitt rum typ 00.30. 

Mount longonot Är en slocknad vulkan. Vulkanen högsta topp ligger på 2776 m.ö.h. Vulkankratern har en bredd av 3,2 kilometer från öst till väst. Vulkanens senaste utbrott var 1863.  Djurlivet är varierat och bland annat av Zebror, giraffer, afrikansk buffel och hartebeest. Även leopard har setts, men är mycket svåra att se.

Vi besegrade Mount longonot som en träning till Mount Kenya. Som jag ska besegra om två veckor. 

Jag tycker att det var jobbigt att gå upp som alla andra. Det var inte jätte jobbigt att gå runt vulkanen. Det var extra jobbigt för att det var ganska varmt ute. Det var jätte fint där upp. Jätte fin utsikt. 

A, det är väl det som har hänt förra veckan. Bara att vänta och se vad som händer denna vecka. Kan säga att internet har aldrig varit så här dåligt... Detta inlägg har jag försökt att lägga ut i två dagar nu...

 

En vecka in mot skolan.

Så nu har det gått en vecka i skolan. Man har fått ganska många uppgifter man inte orkar med hehe. Tiden går verkligen fort. Det känns som en 100 år sen familjen var här. En sak som har varit väldigt mysigt är att jag har sovit hos min granne Hanna som familjen åkte. Det är tolv dagar sedan. Lite komiskt att jag har sovit över oss någon som bor väg i väg med mig. Men det är skönt att ha någon i rummet ibland. Men imorgon flyttar jag ut till mitt rum igen.

I helgen så ringde klockan 6:20 för att jag skulle följa med tjejerna för dem hade fotbollscup. Det var på Rift Wally som ligger ca en timmar från Nairobi. Det var på en jätte jätte stor skolan som turneringen var på. Det var den största skolan jag har sett. Tjejerna var väldigt duktiga den kom på tredje plast. När vi kom hem hade jag bränt mig på båda kinderna som alla på internatet kom fram till mig och sa " har du varit i solen idag"..... Jag har fortfarande lite röd. 

Haha en roliga sak hände igår, jag och några gick till Toi för att alla skulle köpa skor. Sedan när vi skulle gå hem så började det regna så extrem mycket. Efter 20 min gå tid så kom vi hem. Jag tror aldrig jag har varit så blöt. När vi kom hem så var det mat. Vi tänkte vi var redan helt blöta så varför inte hoppa i poolen med kläderna. haha säger det var så roligt. Elin hade dykar lektioner till mig. Vattnet i pollen var varm också så det var skönt och kul. 

Just nu ska jag egentligen sitta och plugga men tyckte att bloggen behövde en uppdatering. Sedan efter jag har pluggat ska jag skype med bästa Louise Widehn. Puss på dig Louise. 

 

                                       

Längtan

Nu när alla har kommit hem igen från Sverige och Semestern. Det är många just nu som längtar hem. Det var också många som var hemma som säger att det var skönt att vara tillbaka hemma i Sverige. Hemma i sitt hem som var en självklarhet förut, sina vänner och framförallt familjen. Att bo på en annan kontinent från sin familj och vänner var väldigt jobbigt i början, men jag vande mig.

Jag har fått en ny familj. Jag har personer jag kan vända mig till om jag känner mig nere, eller om jag bara vill prata. Vi är en stor familj som vilken som helt. En man bråkar med och en annan man får mycket visdom från och en man har långa konversationer med osv. Jag är inte ensam här.

Innan jag åkte till Kenya så fick jag många kommentarer som ”Du kommer att missa så mycket” eller som ”Varför ska du åka dit?”. Jag valde att flytta till Kenya för att jag inte ville missa någonting. Jag ville se och uppleva saker, som man inte kan göra när man kollar på TV. Varför jag ska göra det? Jag tycker att jag kan säga varför ska inte du gör detta? Att flytta till Kenya är det bästa beslutet jag har tagit. 

Att bo i Nairobi är såklart en stor skillnad från Sverige men en bra skillnad. Jag har lärt mig så mycket under detta halvår. Jag har lärt mig att ta hand om mig själv och även andra. Att se på saker från flera och olika perspektiv. Jag har växt som person mycket mer än vad jag trodde jag kunna under ett halvår. Det tror jag inte jag hade gjort om jag inte bodde i Kenya. Det är också människorna jag har träffat som har påverkat mig som person. 

Just nu längtar jag inte hem till Sverige. För jag vet att jag kommer att träffa alla jag vill träffa snart. Förra halvåret gick otroligt fort så detta kommer att gå lika fort. Jag vill inte längta hem nu, jag vill njuta av att vara här. Jag vill heller längta till Kenya när jag kommer till Sverige igen. Just nu är Kenya mitt hem.


Familjen

Då har familjen åkt efter att vi har varit tillsammans i nästan tre veckor. Jag hade väntat och räknat ner dagarna till jag skulle se dem på flygplanen. Alla var trötta efter den långa redan, så vi åt lite kvällsfika och gick o la oss.  

Nairobi
Dagen efter så började vi med utflykter. Jag tog dem till toi. (En marknad som har allt). Vi var inte där så länge för att Martin fick ont i magen så vi åter vände till internatet. Men Malin hann köpa en tröja för 5kr och ett par skor för 180kr. Vi gick till Juntion för att äta lunchen en ganska sen lunch. Tillbaka till internatet och sola lite, visade runt på internatet. Till kvälls mat åt vi på Ocean basket, som är en fick och sushi resturang. Som är fin och freach ställe och alla uppskattade.

jag fick lite saker hemifrån. Jag fick kola, knäck och lite kläder jag ville ha. Sedan fick jag mina efter längtade pepparkakor av farfar. Tack så mycket, halv är nästan uppe äten.  

Maasi mara
Dagen efter de skulle vi åka till Maasi mara. Maasai Mara National Reserve är ett stort reservat i Kenya, sammanhängande med Serengeti nationalpark i Mara regionen, Tanzania. Vi gick upp skapligt tidigt så vi skulle hinna vår plan. Vi åkte med ett peppeler flygplan till Maasi mara det tog 40 min tror jag.  När vi landade var det inte en flygplats det var bara en landnings bana. Det var heller inte långt till vår hotel i Maasi mara. Vi hade en åk tur klockan 4 den dagen. Vi firade julafton på savannen som var nåt nytt. Det kändes inte som jul. Martin öppnade två julklappar av mig annans inte så juligt. En rolig sak var att dagen efter firar kenyanerna jul så den 25 gick alla och sa: Merry christmas. Vi såg faktiskt många djur och på nära håll. Speciellt elefanter. Något jag blev glad över var att se en leopard på så lära håll som vi gjorde. Pappa hade köpte en ny kamera som han var väldigt stolt över. Jätte bra zoom. Han fick ett par bra bilder. Han hade också köpt en Go pro som vi nästan inte fick med oss på planet. 

Diani
Nästa stop var Diani. Det var varmt och skönt fint hotel och bra service. Vi hade det jätte bra tog det långt och sola bada. Vi åkte en eftermiddag jetski. Malin och Marcus åkte tidigare hem. Hade velat att det hade varit kvar hela resan men men. Sedan kom nyårsafton, det var många från skolan som var i Diani och en som bodde på samma hotel som jag. Vi bestämde oss för att åka till en strand klubb som ligger nära hotellet. Jag hade redan firat med mamma, pappa och Martin. Så jag åkte med min kompis Molly som bodde på samma hotel och hennes kille till klubben. Jag tror vi var ca 10 personer på klubben. Vi dans typ hela natten var ett as bra nyår! På Diani fanns det också jätte mycket apor över allt. Som Marcus älskade att mata. Dem var inte skygga. En satt i pappas knä och vile ha mat. 

Nairobi
Efter härliga Diani var det Nairobi igen, mitt hem. Vi bodde på ett jätte fint hotel. Jag och Martin hade ett eget rum var jätte mysigt att mysa med fiskoren sisa dagarna. Första dagen i Nairobi så to vi tur till Karen. I Karen så åkte vi till Giraff center, Elefant othen home, karen blixten och kasuri ( Det är en "fabrik" som kvinnor arbetar och gör smycken och annat av lera.) Vi åt lunch på ett väldigt fint ställe som jag ej kommer ihåg namnet. Efter den lång dagen så åkte och besökte en familj som i känner som bor i Nairobi. Som vi var flera gånger.

En annan dag var vi på Karura forest med våra vänner. Vi gick i skolan och gick till vattenfallet som finns där och en grota också. Väldigt mysigt och så underbar att vara i en jätte skog så nära Nairobi för Nairobi är en stor stad med hög byggnader och bilar över allt. 

Vi var på en resturang (kommer ej ihåg namnet) men den resturang var lite annorlunda för att man betalade ett pris så fick man förrätt och varmrätt och efterrätt i priset. Det var en kött resturang som hade allt möjligt. Den vanliga: fläsk, kyckling beef, kalkon, lamm m.m sedan hade det också som krokodil och struts. De kom en kött sedan sa man ja eller nej om man ville ha köttet. Jag och pappa åt en oxetestikel, bara för kul.

Sista dagen så var vi i down town. Gick in på ett jätte bra affär med jätte bra priser. Det var suvenir butik typ. Sedan tog vi en lunch på Java. Åkte till vännerna en sista gång sedan lämna mig till internatet sedan vidare till flygplatsen.  

Jag har haft ett så underbar lov, träffa familjen och göra alla utflykter. Nu har jag varit i Kenya mer än halv tiden. Tiden har gått så fort. Jag trivs otroligt bra och nu finns det inte på kartan att flytta härifrån.  

Nu kommer alla bilder huller om buller. :)

 

Jul pyssel

Idag så hade vi jul pyssel med hela skolan. Man var indelad i olika grupper. Baka pepparkakas hus, spela boll lekar, pyssla, marsipan figurer, göra en smörkniv och göra kola som jag gjorde. Kolorna var inte så jätte bra, de vart ganska mjuka. Men de vart goda ändå. Det var en mysig förmiddag med mycket leka och skratt.

 

                                                     

Nairobi national park

Så idag gick jag upp 05.40 för att hinna med bussen till Nairobi national park. Jag kan säga att det var många i bussen som var jätte trötta och somnade, vi var tio st i bussen. Det var en trevligt safari och trevlig guide. Det hade regnat hela natten så det var som floder mitt i vägen så vi inte kunde komma fram. En gång fastnade vi. Vi alla fick och ut bilen sedan kom en annan bil och hjälpte oss. Det var en härlig förmiddag.

Det mest intressanta vi fick se var nog lejonen, giraff, flodhäst och noshörning på långt av stånd. 

 

Sista innan jul...

Så mitt crew hade en ide att gå ut och äta en sista gång innan alla splittras. Emelie och Oskar ska hem medans jag och Hanna är kvar i Kenya. Vi åkte till en resturang som vi inte hade varit på förut. Det var en fisk resturang och de hade sushi som alla gillar så vi åt de. Vi beställd också in förrätt. Vi sa att alla skulle smaka på varandras förrätter. Min förrätt var så god så när jag fick tillbaka min maträtt var inte inget kvar. Det var jätte mysigt, vi hade klätt upp oss lite med vi åkte hem ganska tidigt för våra klockor kommer ringa 05.40 nästa dag. För vi ska till Nairobi national park. 

 

Lucia!

Idag firade vi Lucia. Jag vet att det egentligen är på söndag men vi hade det i dag istället. Vi åkte till ganska långt 40 min tror jag, vi åkte till ambassadörens hem. Det var otroligt fin hem. Det bästa med allt var all fika som fanns. Det fanns lussebullar, peppar kakor (som jag har varit sugen på så länge), glögg, mjuk pepparkaka m.m

Sedan kom Lucia tåget, de var jätte duktiga. Tjejen som var lucia har gått på skolan länge, men detta är hennes sista år så hon fick vara Lucia i år. Hon var väldigt vacker. Sedan är det han kille i 3an som heter Jack som sjung solo, han var extremt duktig. Han kunna verkligen sjunga. 

Hela eventet var super trevligt och mysigt. De sa att det hade tagit med 4000 lussebullar från Sverige för Lucia, inte dåligt haha. Jag tackar mest för att jag fick äta pepparkakor :)

 

Videos!!!!!!!

Här är två videos som min BBF Hanna Carling gjort. Det är från Savage wilderness och Maasai Mara. 

 

Savage Wilderness from Hanna Carling on Vimeo.

 

Maasai Mara 19-21 september 2015 from Hanna Carling on Vimeo.

Ngong

I lördag besegrade jag ett berg i kenya som heter Ngong. Avfärd klockan 7.30. Det tog ca 40 min att åka från skolan. Jag kan säga att jag redan var trött när jag började gå, jag hade inte sovit bra. Men jag var redo! Nogong var en träning för Monut Kenya. Nogong är 2460m hög. Kebnekaise är 2097 m hög. Det tog oss 5 timmar tror jag att gå. När vi kom fram så hade våra busschafförer fixat korv med bröd. Sedan åkte vi hem igen. Det var jobbigt men ändå kul! Längtar lite till Mount Kenya. 

 

 

 

 

 

En Fredag

Hej allesammans!
På fredagar har jag bara två lektionen en på morgonen och en efter lunch. Jag och Hanna åkte till Adams för att köpa frimärken sedan åkte vi till Juntion för att äta lunch på Art jätte gott. Jag tog pasta med svamp medans Hanna tog pesto pasta. Efter gick vi till Nakumatt som är en mat affär som har typ allt. Hade en jätte mysig lunch med Hanna vi tog en latte efter lunchen också. På Nakumatt köpte vi också mango. Efter våran sista lektion så tog vi en till date. Mango date. Jätte goda mangos, bästa fikan på länge. 

 

Idag också blev jag och min grupp klar med ett arbete som handlade om Sydsudan som är Kenyas grannland. Det är just nu inbördeskrig. Kort fattat så Är det två stam grupper inne i landet som krigar. Detta har orsakat en svältkatastrof och att landets utveckling har stanna upp.

 

Många fina bilder på Hanna!

 

                                                                                                                                                                                                                                     

Första advent

Första advent firade jag genom att vara på UTAM Festival. Jag åker dit 18.00 innan på dagen gjorde jag inte mycket. Jag bara hängt med vänner och pluggat. Men på festivalen det var inte jätte mycket folk där. Det hade regnat innan så det var jätte lerigt. Jag hade på mig min nya skor som var ett misstag. I början sitt bara vi och pratade. Vi väntade på att en från internatet Per skulle uppträda. Han var jätte duktig med sin egna låt. Det var andra som också var jätte bra. Det var båda vanlig musik men också lite kenyanskt och lite dans. Det var en trevlig kväll. Kanske inte som jag brukar spendera första advent men hade det mysigt ändå!!

 

  

 

Boardingvärds utflykt

I helgen var min klass och min boardingvärd på en utflykt. Min boardingvärd heter Fredrik och är från Danmark han är super skön, gillar han! Han hade en jätte bra idé att vi klassen skulle åkte till down town. Vi åkte till helikopter plattan och gick vi till en marknad, sedan gick vi till en resturang och åt mat. Det var jätte trevligt, skulle jag verkligen vilja göra igen. 

Idag hade jag bara en lektion. Innan lunch så tog jag det bara lungt. Efter lunch så gick jag, Hanna och Kristin till toi. Toi är en marknad där man kan hitta det mesta. Det finns mest kläder och typ skor. Jag hittade en vanlig långärmad tröja för 400 kes sedan köpte jag ett par new balance skor för 2000 kes. Den långärmade tröja är i tvätten så tyvärr så kommer den inte på bild men det var inte så mycket att se. 

400kes motsvarar 34kr

2000kes motsvarar 171 kr  

      

Love school!

I fredags vad jag på Love school. Det är en skola som ligger i Kwangware. Det är en av Nairobis stora slummar. Jag åkte ditt med ett par från skolan. På fredagar är det disco på skolan. Så vi dansade jätte mycket så pratade vi med barnen. De ville visa oss vad hade gjorde i skolan osv. Det var en tjej som heter Azana som var med mig ända till jag kom till skolan från att jag gick. Hon var bara för söt. Azana är hon jag bär.  

Jag har missat att blogg så kommer mer inlägg på samma dag hehe.